Bo vaš avto v kratkem dopolnil 4, 6, 8 ali več let? To pomeni, da praznuje rojstni dan, pri katerem mora opraviti tehnični pregled. Vam je ob tej misli že zdaj neprijetno? Imate na tehničnem pregledu občutek, kot da vas bodo vsak čas zasačili oz. na avtu odkrili napake, za katere niti ne veste, da jih ima? Vzemite avto v svoje roke! Zagotovite si, da bo tehnični pregled vašega avta potekal gladko, vi pa boste na cesti brez skrbi.

Verjetno se strinjate, da vsaka stvar v življenju poteka lažje, če se nanjo dobro pripravite. Tudi tehnični pregled avta je lahko brez stresa – če skozi vse leto redno skrbite zanj, ga servisirate na pooblaščenem servisu ter upoštevate nasvete za pripravo na tehnični pregled. Tako se otresete nepotrebnih skrbi, zmanjšate stres pa tudi morebitne stroške.

Preverite 9 nasvetov za enostavno pripravo avtomobila na tehnični pregled!

1 ) Preverite dokumente vozila!

Najprej pripravite dokumente vozila – prometno dovoljenje in potrdilo o skladnosti. Preverite vse pomembne datume – kdaj morate opraviti tehnični pregled, obnoviti zavarovanje in podaljšati registracijo. Pazite, da datumov ne zamudite!¨Opravljen tehnični pregled je pogoj za podaljšanje registracije, ki jo lahko opravite do 30 dni pred določenim datumom, kasneje ste že v prekršku. Za obnovitev zavarovanja imejte pripravljeno tudi staro polico. V primeru, da niste lastnik vozila, pripravite pooblastilo, s katerim vas lastnik pooblašča opravljati postopke v njegovem imenu.

Ni potrebno, da vozilo na tehnični pregled pripelje njegov lastnik. Na tehničnem pregledu se pregledujejo samo vozilo in pripadajoči dokumenti.

2 ) Očistite notranjost avtomobila!

Tako kot se uredite sami, ko greste na pregled k zdravniku ali na poseben dogodek, tako uredite avto za tehnični pregled. Temeljito pospravite notranjost, odstranite smeti in večje predmete, ki jih morebiti prevažate. Obrišite prah z vseh trdih površin. Vozilo mora biti na tehničnem pregledu neobremenjeno, urejen avto pa je tudi odraz vaše urejenosti.

Očistite notranjost

Vsa vozila morajo biti na tehničnem pregledu prazna oz. neobremenjena. Zato pred pregledom iz vozila odstranite nepotrebne predmete.

3 ) Poskrbite za čisto zunanjost avta!

Ne samo, da je čist in opran avto prijeten na pogled, tudi predpisi zahtevajo tako. Zato avto pred tehničnim pregledom temeljito operite! Bodite pozorni, da so vse šipe, ogledala, luči in smerni kazalci čisti, brez madežev in tudi brez prask. Čista mora biti tudi registrska tablica, da se lahko razbere njena številka. V zimskem času oz. v času sneženja bodite pozorni, da z vrha avtomobila redno odstranjujete sneg, saj ne smete voziti z zasneženo streho. Pred tehničnim pregledom svoj avto najbolj enostavno operete v samopostrežni avtopralnici – na istem dvorišču.

Poskrbite za čisto zunanjost avta!

4 ) Preverite delovanje luči!

Luči vam zagotavljajo dobro vidljivost pa tudi vidnost v prometu. Jasno je, da morate takoj zamenjati žarnice, v primeru, ko prenehajo svetiti. Na pregled delovanja luči se lahko pripravite tako, da preverite delovanje vseh luči v avtu – kratke, dolge, zavorne, parkirne, smerne in luči na registrskih tablicah.

) Poskrbite za ustrezne pnevmatike!

Na tehničnem pregledu se preveri ustrezna velikost pnevmatik, njihova obraba ter morebitne nepravilnosti na boku pnevmatik. Zato zagotovite, da ima vaš avto vedno ustrezen profil pnevmatik – najmanj 1,6 mm oz 3 mm pri zimskih pnevmatikah za osebna vozila. Pravočasno zamenjajte poškodovane pnevmatike. Na bencinskem servisu preverite tlak v pnevmatikah in jih napolnite!

Poskrbite za ustrezne pnevmatike!

6 ) Preverite kontrolne lučke na armaturi!

Kontrolne lučke na armaturi vedno svetijo z določenim namenom – opozorijo vas tudi na nepravilnosti pri delovanju avtomobilskega motorja ali elektronike. V primeru, da vas kontrolna lučka opozarja na določeno napako, pred tehničnim pregledom na servisu preverite vzroke zanjo.

7 ) Preverite obvezno opremo!

Pred tehničnim pregledom preverite, ali imate v avtu vso obvezno opremo – rezervno kolo, varnostni trikotnik, žarnice, odsevni varnostni telovnik in prvo pomoč z ustreznim datumom uporabnosti. Določena vsebina prve pomoči ima rok uporabnosti samo 5 let, zato jo zamenjajte, če je že pretekla. Pazite, da je v paketu vedno ves material, ki je zahtevan na priloženem seznamu.

Je nivo motornega olja ustrezen?

8 ) Preverite funkcionalnosti avtomobila!

Pred pregledom preverite tudi manjše funkcionalnosti, ki jih lahko zaznate sami in so zelo pomembne za zagotavljanje vaše varnosti. Poglejte ali delujejo brisalci in so metlice nepoškodovane. Preverite ali so pravilno nastavljeni varnostni pasovi. Se volan zaklene? Deluje ogrevanje oz. ventilacija? Je nivo  motornega olja ustrezen?

9 ) Bodite pozorni na znake, ki kažejo napake v delovanju avtomobila!

Preden vozilo zapeljete na tehnični pregled, bodite pozorni na znake, ki jih sicer ne morete sami točno preveriti, vendar na njihovi osnovi lahko posumite na nepravilno delovanje. Vaš avto med vožnjo spušča neustrezne zvoka motorja, morda slabo zavira, je njegova vodljivost otežena, imate težave pri obračanju krmila, opazite nenavadne tresljaje? Vse to so znaki, ki jih ne smete spregledati pred tehničnim pregledom, ampak takoj pokličite na servis.

Z opravljenim tehničnim pregledom vašega avtomobila ne boste samo zadostili zakonskim predpisom in si oddahnili za eno leto oz. dve. Ključno je, da z brezhibnim avtom varno vozite in se vedno pripeljete na cilj – vi, vaša družina in vsi drugi udeleženci v prometu.

Pokličite servis 07 4902 113 in preverite delovanje vašega avta pred tehničnim pregledom!

Želite tehnični pregled opraviti brezplačno?

Tokrat je tudi to mogoče! Sodelujte v veliki nagradni igri, osvojite “20plus20” nagrad in obrnite leto 2020 na bolje! Kliknite TUKAJ! in sodelujte!

Dodatne informacije

Za dodatne informacije o tehničnih pregledih pokličite Davorina na 07 4902 115! Z veseljem bo odgovoril na vaša vprašanja!

Povejte še prijateljem!