Ob koncih tedna običajno vsi zavzeto peremo svoje avtomobile. Nekateri v eni od avtopralnic, drugi še vedno doma. V katero skupino sodite? Ste še vedno zvesti pranju avta na svojemu dvorišču? Ste tako od nekdaj navajeni, najbolj zaupate sebi in svoji čistilni gobi, le doma lahko perete kadar želite in tako največ prihranite?

Center rabljenih vozil Avtoline

Samo za vas smo preverili 7 mitov o tem, ali je pranje doma res najboljše in najbolj enostavno!

Mit št.1: Ročno pranje nudi najboljšo nego za moj avto.

Je ročno pranje res najbolj nežno do avtomobilskega laka? Pri ročnem pranju morate najprej vso umazanijo zelo dobro sprati s površine avta preden začnete uporabljati gobo. V primeru, da na avtomobilu ostanejo drobna ostra zrna peska, jih s čistilno gobico raznesete po vsej površini, da nastanejo praske, ki so lahko dobra osnova za rjavenje. V čistilni gobi tudi po temeljitem izpiranju še vedno ostane precej peska, ki ima na avtomobilski lak podoben učinek kot brusilni papir. Že z enim nekakovostnim ročnim pranjem v domači režiji lahko uničite desetino površinske zaščite laka.

Povsem drugače je pri pranju avta v samopostrežni avtopralnici, kjer voda pod pritiskom odstrani umazanijo z avtomobila brez sledi. Zaradi stalnega tlaka vode se lak ne poškoduje, temveč se umazanija odstranjuje počasi in enakomerno. Z visokotlačnim čistilcem voda prodre tudi v predele, v katere z ročnim pranjem ne moremo.

Mit št 2: Čistilna goba z blagimi čistilnimi sredstvi je najbolj učinkovita in najbolj nežna.

Pri ročnem pranju avtomobila doma največkrat uporabljate premalo vode in čistilnih sredstev. Še slabše je, če za pranje uporabljate agresivna čistilna sredstva, ki niso namenjena čiščenju avtomobilske pločevine. Mnogi delajo veliko napako, ko za pranje avta uporabijo kar čistila za pomivanje posode. Ta vsebujejo preveč sestavin za raztapljanje maščobe, ki lahko zelo hitro poškodujejo zaščitni sloj avtomobilskega laka.

V samopostrežni avtopralnici se za program pranja uporablja vroča voda z dodanim čistilom v mikroprahu, ki ni agresivno in ne škoduje laku vozila. Gotovo je to najboljša nega za osebna vozila, saj avto operete brez grobih krtač in brez agresivnih čistil. Kombinacija voska ter izpiranja z demineralizirano vodo pa celo omogoči, da vam vozila po pranju ni potrebno niti obrisati, saj kapljice mehke vode zdrsijo s povoskane površine avtomobila.

Mit. št.3. Samo doma lahko avto operem sam.

Radi sami poskrbite za svoj avto? Samo vi veste, kaj je dobro zanj in ne zaupate pralcem v avtopralnicah, še manj pa krtačam v avtomatski pralnici?

Tudi v samopostrežni avtopralnici svoj avto operete sami. Pranje zelo enostavno prilagodite stopnji umazanosti avtomobila tako, da izberete različne programe. Dolžino pranja določite s številom žetonov, ki jih uporabite.

Mit št.4: Pranje avta doma je najbolj enostavno.

Verjetno ste navajeni, da doma za pranje avtomobila pripravite cevi, toplo vodo v vedru, čistila in krpice. Avto parkirate na mesto, do koder ga doseže voda, kasneje pa tudi sesalec. Ko končate, ga še obrišete in premaknete na sončno mesto, da se posuši. Potem dvorišče še pospravite. Je to res najbolj enostavno?

V samopostrežno avtopralnico avto pripeljete, izberete pralno mesto, ki vas in vaš avto ščiti pred soncem in vetrom, ter začnete s pranjem. Z uporabo visokotlačne pištole in različnih programov vašemu avtu zelo hitro povrnete sijaj. Voda se razprši na mikrokapljice, tako da lahko perete tudi v poslovni obleki ali visokih petah. Na koncu vam avta ni treba niti obrisati, kapljice zdrsijo s povoskanega avta, vi pa se že peljete dalje. Tako enostavno je – pripeljete, operete in odpeljete.

Voda se razprši na mikrokapljice

Mit št. 5: Samo doma lahko svoj avto operem, kadar želim.

Verjetno radi sami upravljate s svojim časom. Tudi za avto radi poskrbite, ko imate čas, popoldne ali med vikendom, brez da bi morali avto odpeljati v avtopralnico, čakati na vrsto ali ga tam celo pustiti.

Samopostrežna avtopralnica je odprta 24 ur, 7 dni v tednu, torej ves čas. Točno zato, da vi sami odločate, kdaj boste oprali svoj avto – zjutraj pred službo, v času za malico ali zvečer, mogoče v soboto ponoči ali pa tik pred nedeljskim kosilom. Kadarkoli in mimogrede. V samopostrežni avtopralnici je več pralnih mest, zato s čakanjem ne izgubljate časa.

Mit št. 6: S pranjem avta doma prihranim čas, vodo in denar.

Ste vedeli, da pri enem pranju doma porabite približno 200 litrov vode? Za to porabite eno uro, za vami pa ostane še umazano dvorišče. Ste res kaj privarčevali?

S pranjem v samopostrežni avtopralnici porabite 4 krat manj vode kot s pranjem doma, v povprečju pa porabite okrog 10 minut svojega dragocenega časa. Pranje je zelo ugodno tudi za vašo denarnico, saj je 3 do 5 krat ceneje od pranja v ročni avtopralnici. S pranjem v samopostrežni avtopralnici res prihranite svoj čas, vodo in denar, prosti čas pa preživite s prijatelji ali družino.

Samopostrežna avtopralnica Avtoline

Mit št 7 : Svojih navad ne morem spremeniti.

Res ne? Ja, velik del našega vsakodnevnega življenja je sestavljen iz navad. Uspešni ljudje se od neuspešnih pogosto razlikujejo ravno v svojih navadah. Pa vendar so spremembe edina stalnica v naših življenjih. A danes še vedno vozite enak avto kot pred 20 leti? Še vedno pišete klasična pisma ali e-maile? V prostem času pa verjetno chat aplikacije. Včasih se je dobro vprašati, katere navade lahko zamenjamo z boljšo. Takšno, ki nam prinese enako oziroma podobno obliko nagrade (npr. čist avto), samo pot, ki vodi do nje, je drugačna, lažja. Poizkusite pranje v samopostrežni avtopralnici že ta vikend in spoznajte vse prednosti samopostrežnega načina pranja. Pridružite se številnim, ki – odkar so prišli prvič – avta ne perejo več drugače.

Tudi ti operi avto za čisto desetko! Kako?

Povejte še prijateljem!