Se odpravljaš na dopust? Preverjaš dokumente, opravljaš zadnje nakupe in pakiraš kovčke? Na počitnice pripravi tudi svoj avto in mu privošči popolno osvežitev. Tule je 7 kratkih nasvetov, s katerimi boš pred odhodom na dopust avto hitro, a popolno spedenal- a, pot pa bo veliko bolj prijetna in udobna.

  1. Pospravi drobne smeti!

V avtu se vedno najde kaj, kar vanj ne sodi, čeprav se trudiš in pospravljaš sproti. Verjetno je to vsaj kak robček, račun od goriva, prazna škatlica žvečilnih ali napol prazna plastenka vode. Naredi hiter obhod, pokukaj skozi vsa vrata v notranjost in poberi vse, kar se tam skriva. Ne pozabi pogledat tudi pod sedeže. Vse, kar si nabral-a, lahko odložiš v koše ob pralnih mestih ali na napravi za sesanje. Če imaš v avtu večje količine odpadkov, polne prtljažnike papirja ali embalaže, jih odpelji na tvoj najbližji ekološki otok, v avtopralnici zanje nikakor nimamo prostora.

Center rabljenih vozil Avtoline

2. Otresi tepihe!

Zatem iz notranjosti umakni tepihe. Ne stresaj jih po pralnem mestu, saj se tako vse smeti, kamenčki in večji kosi zemlje izperejo v kanal. Naredi par korakov in jih otresi ob za to namenjeno stojalo. Si ga sploh že opazil-a? Prah in umazanija, ki sta se zažrla vanje, bosta z več sile kar odletela v poseben “zbiralnik”.

 

Center rabljenih vozil Avtoline

3. Temeljito operi avto – uporabi krtačo ali aktivno peno!

 

Zdaj pa osrednji korak – avto temeljito operi! Za dopust naj se sveti, zato običajnim programom dodaj krtačo ali aktivno peno. Če uporabiš krtačo, avto pred tem rahlo izperi, da odplakneš morebitne kamenčke, ki bi ga lahko popraskali, na kratko pa operi tudi krtačo. Kdo ve, kaj je ostalo skrito v njej od tistega, ki jo je uporabil pred tabo. Krtačenju naj sledijo programi kot po navadi – pranje, voskanje in izpiranje.

Če je v tvoji avtopralnici na voljo aktivna pena, jo uporabi najprej. Za to porabi čas enega žetona, peno pa nanesi enakomerno od vrha navzdol, po vsej površini. Počakaj minutko, da aktivne sestavine opravijo svoje delo in nadaljuj z običajnimi tremi programi. Rezultat je več kot očiten.

»Ko uporabiš krtačo, pri tem obvezno izberi program “krtača”. Samo tako bo iz nje pritekel šampon, s pomočjo katerega bo krtača opravila svoje delo. Uporaba krtače brez uporabe programa je prepovedana, saj se z drgnjenjem “na suho” krtača zelo hitro uniči.”

Matej D., vodja vzdrževanja Avtopralnice Avtoline

Center rabljenih vozil Avtoline

4. Operi tepihe!

Tepihe, ki si jih prej otresel- a, pripni na kljukice v pralnem mestu in jih na hitro operi med pranjem avta. Program “pranje” je dovolj, če so bili bolj umazani, pa jih tudi pokrtači in na koncu še izperi. Na kljukicah jih pusti dokler se ne odpelješ, tako bo več časa, da se ocedijo in – če so iz gume, dan pa je vroč – tudi delno posušijo. Samo pazi, da jih tam ne pozabiš.

 

Center rabljenih vozil Avtoline

5. Avto posesaj!

Ko končaš s pranjem, avto premakni k napravi na drugi strani avtopralnice. Na njej avto najprej posesaj in to tako kot da uporabljaš svoj sesalec doma. Večje koščke smeti, ki si jih prej mogoče spregledal-a, poberi in ne pusti, da jih vase potegne sesalec. Če je kos prevelik, se bo cev zamašila, sesalna moč se bo zmanjšala ali je sploh ne bo, dokler je ne bo izpraznil naš vzdrževalec, za nekoga za tabo pa zamašen sesalec ne bo uporaben. Na koncu ne pozabi posesat še prtljažnika, da bo zlaganje kovčkov vanj še poseben užitek.

»Saj ni res pa je, ampak v zbiralniku sesalca smo našli že nemogoče reči – od večjih robčkov, kosov papirja in trsk, do svinčnikov, glavnikov, nogavic in celo izvijačev. Jasno, da se s tem sesalna cev zamaši, sesalec pa je neuporaben do naslednjega dne, ko ga izprazni naša ekipa.«

Matej D., vodja vzdrževanja Avtopralnice Avtoline

Center rabljenih vozil Avtoline

6. Nanesi vonj za notranjost!

Za “piko na i” avto še odišavi. Na isti napravi kot je sesalec izberi program “vonj za notranjost” in vzemi označeno cev s pršilko. Vonj nanesi samo na tekstilne obloge notranjosti – na tla in sedeže, nikoli ga ne nanašaj na plastične obloge – armaturo ali volan. Bodo domači ugotovili, da avto za dopust posebej lepo diši?

Center rabljenih vozil Avtoline

7. S črnilom osveži izgled pnevmatik!

Če želiš avto za dopust res popolno spedenat, uporabi še črnilo za gume. Cev s pršilko najdeš na isti napravi, s črnilom pa “pobarvaš” oz. osvežiš barvo na pnevmatikah. Ne pozabi, štiri so, zato naredi cel obhod okrog avta. Izgledale bodo kot nove.

Center rabljenih vozil Avtoline

8. Samo še kovčke not in – greš!

Evo, avto je spedenan, ves sije in lepo diši. Komaj čaka, da vanj naložiš kovčke in te odpelje na počitnice. A ne, da v spedenanem avtu pot kar nekam hitreje mine?

Lep dopust ti želimo, ko prideš nazaj, pa vse skupaj ponoviš.

Klikni še kratke video nasvete!

 

Tudi ti popolno spedenaj avto za dopust!