Priprava vozila na zimo ni samo menjava pnevmatik, ampak je za svojo in pa varnost drugih potrebno storiti še marsikaj.

Za čim bolj varno zimsko vožnjo je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba stanje metlic brisalcev ter po potrebi poskrbeti za menjavo žarnic. Preveriti pa je potrebno tudi hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema.

Ko zima pokaže “zobe” so primerne samo zimske pnevmatike!

Izbira primernih zimskih pnevmatik je ključnega pomena za varno in udobno vožnjo. Ko pripravljate svoj avtomobil na zimo, je zelo pomembno preveriti, ali so pnevmatike (tudi rezervna) v dobrem stanju in imajo dovolj profila, da bodo zdržale skozi celo sezono. Za zimske gume pa je minimalni zakonsko določen profil 3 mm. Kljub zadostnemu profilu se svetuje, da se preveri tudi starost pnevmatik, saj lahko to tudi vpliva na sam oprijem pnevmatike.

V zimskih razmerah je pogosto slaba vidljivost, zato je zelo pomembno videti in biti viden. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje svetlobnih teles na avtu ter za čista stekla, tako z zunanje kot notranje strani.

Očiščen avto!

Vsa vozila morajo biti očiščena. To pomeni, da na njih ne sme biti snega, ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila. Prav tako morajo biti očiščena vetrobranska in vsa druga stekla, vzvratna ogledala.

Akumulator – vzrok večine zimskih preglavic!

Zelo pogost pojav pozimi je tudi odpoved akumulatorja, zato je pred  zimo priporočljivo preveriti tudi v kakšnem stanju je akumulator, da ne bo kasneje slabe volje ob odpovedi le-tega.

Tudi brisalci so zelo pomemben element za dobro vidljivost pozimi, saj jih bolj pogosto uporabljamo. Zato si vzemite čas in preverite v kakšnem stanju so.

Vožnja v zimskih razmerah.

Pozimi so vremenske razmere velikokrat nepredvidljive,  zato morajo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na hitre spremembe voznih razmer.

Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete. Jeseni in pozimi naj podnevi ročno prižgejo zasenčene luči, saj obvezne dnevne luči pogosto svetijo le spredaj, zadaj pa ne. Meglenke naj uporabljajo samo v megli. Ob slabi vidljivosti je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje.